روغن کنجد از روغنهای قدیمی، نیمهخشک و بسیار مرغوب است که بواسطۀ کیفیت عالی دانههای آن که دارای بو و مزهای مطبوع است، به ملکۀ دانههای روغنی شهرت دارد.
روغن کنجد، روغنی خوراکی است که مصارف درمانی و صنعتی نیز دارد و در صنایع گوناگونی چون داروسازی و تولید لوازم بهداشتی و آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد. اما مهمترین مصرف این روغن، مصرف آن به شکل خوراکی و روزانه است.
روغن کنجد، ترکیبی از اسیدهای چرب است.
بطور کلی، روغن کنجد، نسبت به سایر روغنهای نباتی خوراکی، اسید چربِ غیر اشباع بیشتری دارد و منبع مهمی از اسیدهای اساسی در رژیم غذایی روزانه محسوب میشود. دو اسید چرب و غیر اشباعِ اولئیک و لینولئیک، 80 درصد روغن کنجد را تشکیل میدهند و آن را بصورت روغنی غیراشباعی در میآورند. البته دو اسید دیگر نیز به نامهای پالمیتیک و استئاریک هم در بافت روغن کنجد وجود دارند، اما میزان حضوری کمتر از 20 درصد در بافت روغن دارند و از همین رو، روغن کنجد، بصورت یک روغن غیراشباعی و نیمه خشکشونده شناخته میشود. این روغن، نسبت به سایر روغنهای خوراکی، جذب کمتری هم نسبت به مواد غذایی میشود.
روغن کنجد، پایدارترین روغن در مقابل اکسیداسیون است.
پایداری روغن کنجد در برابر اکسیداسیون در مقایسه با سایر روغنهای نباتی، بواسطۀ وجود مقدار زیادی مواد غیرقابل صابونی در بافت آن، بیشتر است. این مواد غیر صابونی، متشکل از موادی نظیرِ سزامول و استرولهای گیاهی هستند که بطور طبیعی در سایر روغنها وجود ندارد و همین مواد، موجبات پایداری روغن کنجد را در برابر اکسیداسیون فراهم میکنند.
در تولید روغن کنجد، بهترین روش روغنگیری، روش کُلدپرس است.
روش کُلدپرس، بهترین روش روغنگیری است که در آن، بیشترین مواد موثر دانه، نظیرِ ویتامینها و اسیدهای چرب غیراشباع یگانه و چندگانه به همراه روغن دانه استخراج میشوند. این روش، با الهام از روشهای قدیمی طب سنتی ایرانی که به روش عصاری معروف بوده، طراحی شده است و در آن، با فشردن دانه و بدون دخالت حرارت، روغن خالص استخراج میشود.
انتخاب دانههای روغنی مناسب و حرارت کم (کمتر از چهل و پنج درجه سانتیگراد) در حین تولید عواملی هستند که منجر به طعم خوب در روغن بدستآمده میشوند.
روغن کنجد تولید شده به روش کُلدپرس مزایای فراوانی دارد.
یک روغن کنجد بکر مرغوب و صد درصد خالص، روغنی بدون نگهدارنده، مواد افزودنی و شیمیایی است که از دانههای مرغوب کنجد خام و با پوست تهیه شده است. این همان روشی است که در کلدپرس استفاده میشود. در این روش، کنجدهای با پوست روغنگیری میشوند و همین امر، باعث افزایش دو ترکیب معدنی باارزشِ فیتات و اگزالات در بافت روغن میشود.
روغن بدست آمده از این روش، میتواند چندین بار مورد استفاده قرار گیرد، بدون آنکه اکسید شده و ضرری داشته باشد.